Beleidsplan
Met het beleidsplan beoogt het bestuur van de stichting inzicht te geven in de werkzaamheden van de stichting en de wijze waarop de stichting haar doel wil verwezenlijken voor de periode die is aangevangen op 7 december 2023. Het beleidsplan wordt, indien nodig na 31 december 2026 herzien.
Doel van de stichting
-
het beheren van een schenking. Deze schenking is tot stand gekomen nadat in 1933 De Rotterdamse Tandartsen Vereniging (RTV) deze heeft mogen ontvangen van de stichting “Bevordering van Volkskracht” c.q. een legaat van toentertijd f 50.000,-, van dhr. Willem Simon Burger, cargadoor en “havenbaron” in de Rotterdamse haven. Bij de RTV is dit legaat in die periode ondergebracht in een fonds, het WS Burgerfonds en eind 2023 is dit fonds omgezet in de Stichting WS Burgerfonds der Rotterdamse Tandartsen Vereniging.
-
het beleggen- en herbeleggen van de uit de bovengenoemde schenking afkomstige gelden en de vruchten daarvan.
-
het faciliteren van - en het financieren van tandheelkundige zorg aan on- en minvermogenden, die geen toegang hebben tot de gebruikelijke tandheelkundige zorg.​
-
het faciliteren van het verbeteren en het verspreiden van de professionele kennis over tandheelkundige zorg aan de organisaties die zich het lot van de in punt 3. bedoelde personen aantrekken en verspreiden.
-
het faciliteren van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Kernwoorden hierbij zijn:
-
Mondzorg
-
Rotterdam en omstreken
-
Sociaal karakter
-
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
-
het financieel ondersteunen van tandheelkundige zorg aan hen die het zelf niet kunnen betalen.
-
het ondersteunen van het Rotterdamse tandheelkundige noodfonds.
-
het beheren van de bovengenoemde schenking en het beleggen- en herbeleggen van de uit de schenking afkomstige gelden en de vruchten daarvan.
-
het aanvaarden van erfstellingen onder het voorrecht van boedelbeschrijving, het aanvaarden van schenkingen en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.
-
het bundelen van kennis en informatie op bijvoorbeeld een website.
-
het stimuleren en verzorgen van wetenschappelijke publicaties.
-
het faciliteren van- en het op andere wijze uitwisselen van kennis over tandheelkundige zorg voor de in bovengenoemd punt 1. bedoelde personen voor studenten en deskundigen op het gebied van tand- en mondverzorging.
-
De stichting heeft niet ten doel winst te maken.
Missie, visie en strategie
De stad Rotterdam is van oudsher een gebied met een relatief fors aantal, sociaaleconomisch gezien, minder bedeelden en veel passanten op zoek naar een beter leven. Tandheelkundige zorg voor volwassenen is, sinds 2006, uit het basispakket zorgverzekering wegbezuinigd en dit heeft er in de loop van de tijd toe geleid dat, met name uit de bovengenoemde doelgroep, de mondzorg vermeden wordt. Zij bezoeken vaak alleen nog maar met (pijn)klachten de tandarts en dan ook nog met regelmaat zonder de benodigde financiële middelen. Hier komt nog bij dat Rotterdam een relatief lage tandartsdichtheid heeft en dat er al een enorme werkdruk is op de bestaande mondzorgpraktijken.
Doelstelling van de stichting
Om de doelstelling van de stichting te realiseren zullen de werkzaamheden van het bestuur er de komende periode op gericht zijn meer financiële middelen te verwerven om de sociale tandheelkunde in Rotterdam te ondersteunen. Daartoe zal getracht worden fondsen te werven in de vorm van giften, donaties en sponsoring van hen die de doelstelling van de stichting willen ondersteunen. Voorts zullen de binnengekomen gelden worden beheerd en worden uitgekeerd ter ondersteuning van projecten die de tandheelkundige behandeling van bovengenoemde doelgroepen op zich nemen. Daarnaast zal het bestuur zich inzetten om, alle instanties die zich met deze problematiek bezighouden, goed te laten samenwerken, de krachten te bundelen en voor zover dat kan, de coördinatie hiervan op zich te nemen.
Strategie
Voor de werving van schenkingen en donaties zal het bestuur van de stichting zich richten op:
-
diverse publiekrechtelijke lichamen, denk aan de gemeente Rotterdam die in het verleden al allerlei initiatieven op dit gebied ondersteund heeft.
-
fondsen werven via media en andere wervingscampagnes, publicaties.
-
in de (sociale) media, alsmede het benaderen fondsen die zich richten op de gezondheid in het algemeen en armoedebestrijding.
-
daarnaast zal het bestuur stimuleren dat tandartsen die voor de doelgroep werkzaam zijn hun kennis te delen.
​
Huidige situatie
De stichting is zijn werkzaamheden nog maar net begonnen en zal aan het begin van ieder kalenderjaar een update over de werkzaamheden geven.
Organisatie en Bestuur
De stichting kent een bestuur van vijf personen. Twee bestuursleden zijn afkomstig uit het bestuur van de RTV en de andere 3 worden op voordracht van de Algemene Leden Vergading van de RTV door het bestuur gekozen. Het bestuur kan worden bijgestaan door diverse leden van de RTV met hun eigen expertise.
​
Het bestuur bestaat momenteel uit:
-
Khee Hian Phoa, voorzitter
-
Alcuin Schulten, secretaris
-
Wim Knappers, penningmeester
-
Semra Genc, lid (voorzitter RTV)
-
Hans Croes, lid (penningmeester RTV)
De bestuursleden van de Stichting doen hun werk onbezoldigd.
​
De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 92195768; RSIN nummer 865927431
Het email adres van de stichting is: info@wsburgerfonds.nl
De website van de stichting is: www.wsburgerfonds.nl
Het bankrekeningnummer van de stichting is: NL61 ABNA 0130 0590 99
​
De stichting heeft geen personeel.
​
Het bestuur van de stichting zal de Belastingdienst verzoeken de ANBI status aan de stichting toe te kennen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024.
Financiën en beheer
De geldmiddelen van de stichting bestaan uit giften, donaties, sponsoring en rendement op de reeds aanwezig zijnde geldmiddelen.
​
De financiën van de stichting worden geadministreerd. De stichting heeft een bankrekening geopend bij ABNAMRO bank en in de minimaal halfjaarlijkse bestuursvergadering wordt verslag gedaan aan de overige bestuursleden van de inkomsten en uitgaven. Aan het einde van ieder kalenderjaar brengt de penningmeester een financieel jaarverslag uit die aan de overige bestuursleden zal worden voorgelegd en ter kennisgeving zal worden gepubliceerd op de website.